Beeld uit de finales vorig jaar in de Amsterdam RAI.
Beeld uit de finales vorig jaar in de Amsterdam RAI.

Wie pakt de troon die Sam Strijbis achterlaat?

COMPETITIE

In de Brabanthalen in Den Bosch staan op donderdag 21 en vrijdag 22 maart de finales van Skill Heroes op het programma. Geberit en Remeha zijn sinds dit jaar nieuwe geestdriftige hoofdsponsors van deze beroepenwedstrijd, die elk jaar volle zalen trekt. Geberit voor wat betreft sanitaire techniek en Remeha voor de verwarmingstechniek, beide bedrijven vullen elkaar zo perfect aan. Een aantal brandende vragen over deze wedstrijd beantwoord.

Wat is Skills Heroes?

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor leerlingen aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Binnen circa 50 verschillende wedstrijden kunnen mbo-studenten laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. Die vindt plaats tijdens Skills The Finals. Hier worden ook de finales van Skills Talents gehouden dat zich richt op leerlingen in het vmbo, de voorloper dus van het mbo.

Welke organisatie zit achter Skills Heroes?

WorldSkills Netherlands is de overkoepelende organisatie die deze beroepenwedstrijden organiseert. WorldSkills Netherlands bestaat sinds 2001 en is onderdeel van een fijn vertakt netwerk van soortgelijke organisaties in een groot aantal landen wereldwijd. 

Finales in maart in Brabanthallen

Waarom is Skills Heroes voor mbo-studenten zo belangrijk?

In uitdagende vakwedstrijden krijgen zij de kans om te excelleren in hun vak. Daarbij ontwikkelen zij hun talenten, worden ze enthousiast over hun vak en inspireren ze andere jongeren voor hun keuze voor beroepsonderwijs en dat is belangrijk gezien de inspanningen die nodig zijn om scholieren te interesseren voor techniek. Vakwedstrijden zorgen ten slotte voor vaktrots, bij (begeleidende) docenten en jongeren. 

Ron Tuin, regiomanager Zuid-Nederland bij Wij Techniek, zegt het zo: “Jonge mensen enthousiast maken en opleiden voor onze branche én ze vasthouden, is een grote uitdaging. En dat terwijl de installatietechniek echt een mooi vak is waar een goede boterham mee te verdienen valt. Ook als starter.”

Het zijn dus finales van meerdere beroepen. Onder welke beroepsgroep wordt de wedstrijd voor sanitaire installateurs samengevat?

Onder ‘Sanitaire- en verwarmingstechnicus'.

Waar bestaan de wedstrijden uit?

Skills Heroes-wedstrijdopdrachten zijn een vertaling van de kwalificatiedossiers naar de hedendaagse beroepspraktijk met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en innovatie. De opdrachten worden ontwikkeld door een team van ontwikkelaars dat bestaat uit een vertegenwoordiger uit het onderwijs en uit het bedrijfsleven. Wedstrijdopdrachten onderscheiden zich van examens door de gewogen beoordeling. Daarbij leveren excellentie én voor het beroep essentiële onderwerpen een hogere waardering op.

Deelnemers aan de wedstrijd Sanitaire- en verwarmingstechnicus gaan aan de slag met bijvoorbeeld het aanleggen van een koud- en warmwaterleiding, cv-installatie of rioolinstallatie volgens tekening. Naast veilig en netjes werken moeten de deelnemers vaardig zijn in het buigen/bewerken van alle soorten installatietechnisch leidingwerk (koper, cv-buis, stalen buis), het maken van verbindingen (solderen, persen, knellen ect.) en kennis hebben van appendages en de wijze waarop die gemonteerd dienen te worden.

Waarom is Geberit sinds dit jaar hoofdsponsor?

Geberit wil zijn expertise en knowhow op het gebied van sanitaire installaties graag delen met de toekomstige generatie installateurs, want Geberit vindt het belangrijk dat installateurs trots zijn op hun vak en wil een bijdrage leveren zodat voldoende talent zich blijft aandienen voor de installatiebranche. 

Het is nu te laat, maar er komt weer een nieuwe ronde. Kunnen bedrijven daar iets in betekenen?

Nogal, veel zelfs. “De Skills-wedstrijden en het onderwijs kunnen niet zonder het bedrijfsleven”, laat Ron Tuin weten. “De input uit de huidige beroepspraktijk is erg waardevol. Door een betere samenwerking tillen we het niveau nog hoger. Hoe dat eruit kan zien? Als (opleidings)bedrijf kun je bijvoorbeeld een Skills-kwalificatiewedstrijd op jouw locatie organiseren. Of meeschrijven aan een wedstrijdopdracht, bijvoorbeeld rondom een actueel thema als de energietransitie.”

Wie won vorig jaar de titel in de sanitaire techniek?

Net als het jaar daarvoor was Sam Strijbis uit Dirkshorn de beste mbo-student in dit vakgebied.

Wat heeft Sam gewonnen met zijn titel?

Natuurlijk eeuwige roem, hij heeft laten zien het installatievak in de vingers te hebben en hij werd uitgezonden naar EuroSkills in Gdansk, zeg maar het Europees kampioenschap waar de winnaars van alle deelnemende landen strijden om de hoogste eer.

Heeft Sam hier potten kunnen breken?

Sam kreeg een medaille voor excellentie met zijn uiteindelijk vijfde plaats. Dat viel hem eigenlijk wat tegen - Sam, die werkt bij installatiebedrijf Strijbis Installaties van zijn vader, ging voor de hoogste plek op het ereschavot - maar desalniettemin bewaart hij louter goede herinneringen aan de deelname. "Het is zeker een resultaat om trots op te zijn. De opdracht was heel erg moeilijk en zwaar, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik ben tevreden met dit resultaat en ik kan zeggen dat ik bij de eerste vijf van Europa hoor. De ervaring met het hele team was ook heel mooi om mee te mogen maken en had ik zeker niet willen missen”, liet hij weten in de provinciale pers.

Sam is dus tweevoudig Nederlands kampioen. Gaat hij nu weer op voor de derde titel?

Nee, Sam doet niet meer mee aan de wedstrijden, vooral vanwege het feit dat hij geen mbo-student meer is, maar zelf was hij er langzamerhand ook wel klaar mee. Het is nu de beurt aan de volgende kampioen.

Wanneer en waar worden de finales gehouden?

Op donderdag 21 en vrijdag 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. Toegangskaarten zijn gratis te bestellen via worldskillsnetherlands.nl.

Is er nog meer te doen tijdens de finales dan alleen kijken hoe de finalisten zich in het zweet werken?

Allereerst zijn er dus de finales van wedstrijden in liefst 90 beroepen, waarbij je je soms vergaapt aan beroepen waarvan je amper weet hebt dat ze bestaan. Daarnaast zal je je verbazen over de instelling van de deelnemers. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is een bekend spreekwoord en dat druipt er tijdens de finales van af. Als je je geloof hebt verloren in de jeugd dan kun je dat hier moeiteloos weer opvijzelen. Voor scholieren is er nog het zogenoemde LOX Experience waar zij kennis kunnen maken met allerlei beroepen. En er zijn standhouders. Kortom, tijdens de finales zul je je niet snel vervelen.

Sam Strijbis op weg naar Gdansk.