WELL + WELL = slim in het kwadraat Installatie know-how

photodune-2043745-college-student-s

1 oktober 2018 - 9:27 

Had je al van de WELL-certificering gehoord, vroeg laatst een installateur mij. Natuurlijk ken ik dat, dus het antwoord was direct een volmondig 'ja, WELL (Water Efficiency Label) is een keurmerk voor duurzaam gebruik van water en energie in sanitaire installaties'. Dat er nog een andere WELL-certificering is, daar was ik nog niet van op de hoogte, maar het schijnt dat grote bouwers in Nederland hier al volop mee aan de slag zijn. En in het verlengde daarvan ook installateurs vragen of zij slimme oplossingen kunnen bieden.

Om verwarring te voorkomen: WELL-labels worden verkregen op producten. Het is een Europese standaard die kijkt naar de efficiëntie van bijvoorbeeld kranen en spoelsystemen. Omdat het een transparante en duidelijke kwalificatie heeft, omarmde Geberit direct deze standaard en bijna al onze artikelen hebben een A-label.

WELL-certificering, officieel de WELL Building Standard®, is gericht op gebouwen. Het doel is om een gezonde leefomgeving te creëren, waardoor werknemers productiever worden en het voor bewoners aangenaam vertoeven is. Maar ook het welbevinden van medewerkers op de bouw wordt meegenomen. En zo ontstond de vraag van de installateur of wij daarin konden meedenken. De wens van de opdrachtgever is namelijk om zo schoon mogelijk te bouwen. Bij voorkeur wordt er niet gezaagd of geboord op de bouwplaats. Prefabsystemen zijn dan dé oplossing en … die hebben we in het assortiment en niet alleen voor de wc. Geberit Huter is een prefabinstallatiewand waaraan alle sanitaire elementen snel, veilig en efficiënt geïnstalleerd worden.

Door de hoge werkdruk op dit moment is de vraag naar Geberit Huter groot. Ja, het is duurder in de aanschaf, maar de arbeidstijd wordt meer dan gehalveerd en de arbeidskosten dus ook. Voor projectmatige bouw is het daardoor zeer geschikt. Het systeem voldoet aan alle normen en voorschriften. Uw monteur hoeft de elementen alleen nog maar op de juiste plaats in de Metal Stud-wanden te installeren. Daar worden door vragen uit de bouw nu nog twee dimensies aan toegevoegd. De eerste is met het oog op de eigen werknemers en toekomstige gebruikers: hoe minder stof hoe beter, is het motto. En daarnaast - maar dat speelt al langer - is het gebruik van minder materialen en verpakkingen een issue. Ook daar draagt prefab bouwen aan bij. En, dat is misschien wel de grootste winst: het is geen uitwisseling of inleveren van voordelen. Wat ik daarmee bedoel is dat door alle keuzes die gemaakt moeten worden zoals LEAN-bouwen en voldoen aan energetische en milieueisen, er weleens concessies gedaan worden. In dit geval hoeft dat niet. Snel en schoon bouwen én duurzame installatietechniek zijn in Geberit Huter-elementen verenigd. En dat is Slim Bekeken!Deel dit artikel