Lekt u onder het oppervlak? Installatie know-how

photodune-2043745-college-student-s

5 oktober 2018 - 9:18 

Onder het glanzende oppervlak van Nederlandse badkamers gaat veel sluimerend leed verborgen. Wanden en vloeren zijn vaak te nat en lekkage ligt op de loer. Aannemers, tegelzetters en installateurs zijn daar verantwoordelijk voor. Wat minder bekend is, is dat zij tot 20 jaar na oplevering hiervoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Slim samenwerken is dus aan te raden. Wij nemen daartoe 10 oktober het voortouw. Samen met NITA (Nederlandse Innovatieve Tegel Academy) organiseren we het seminar 'Waterdicht vertrouwen in doucheafvoeren'.

Lekkage in de badkamer kan veel schade veroorzaken. Iedereen die het weleens heeft meegemaakt weet hoe in het slechtste geval hele huizen blank komen te staan. De financiële schade is meestal niet gering. De meeste woningeigenaren zullen deze schade claimen op hun opstalverzekering, maar soms komen ze van een koude kermis thuis omdat verzekeraars niet klakkeloos de schade vergoeden. Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen moet aan ruwweg drie eisen worden voldaan. De lekkage moet onvoorzien zijn, zich voordoen in het leidingsysteem (dus niet in apparaten) en veroorzaakt zijn door een defect. In dat rijtje komt 'slechte montage' niet voor. Is een douchevloer niet kundig geïnstalleerd dan kan de bewoner zich tot u wenden. U verschuilen achter garantietermijnen heeft geen zin; volgens de wet kunt u tot 20 jaar na oplevering nog aansprakelijk gesteld worden bij (ernstige) verborgen gebreken.

Een slimme installateur laat het echter niet zover komen. Die zorgt dat hij samenwerkt met de aannemer en tegelzetter zodat de badkamer voor de gehele levensduur waterdicht is. De populariteit van de inloopdouche vergt wel extra kundigheid. Vooral als het gaat om de douchevloeren en -wanden. Voegen en naden - hoe goed ze ook zijn aangebracht - vertonen namelijk na verloop van tijd scheurtjes. De waterdichtheid van de vloer en wand mag daarom niet van de afwerking afhangen. Om (op termijn) lekkage te voorkomen is er maar één correcte manier: gebruik de juiste materialen en bouw vloeren en wanden goed op.

De basis is het stukadoorswerk. Gebruik hiervoor een cementmortel. Door het aanbrengen van een waterdicht membraam op de vloer en wanden (volvlakse afdichting) wordt de ondergrond beschermd tegen vochtindringing. Het leidingwerk en de ruwbouwset worden hierop bevestigd. Vervolgens kan de cementspeciedekvloer aangebracht worden. De afdichtfolie van de Geberit CleanLine douchevloergoot wordt uitgevouwen en op de dekvloer en tegen de wand verlijmd. Dit is een belangrijke stap, want door de combinatie van het waterdichte membraan en de afdichtfolie is de vloer 100% waterdicht. Vervolgens wordt kimband aangebracht in de hoeken, worden de wanden en vloer behandeld met voorstrijk en coating en als laatste wordt er getegeld, gevoegd en afgekit. Een tip daarbij is om de lijm horizontaal aan te brengen op de wandtegels: zo voorkomt u dat water zich onderin achter de tegels ophoopt.

Tijdens het seminar is de correcte verwerking van de materialen van de diverse lijmfabrikanten een van de onderwerpen. Aan de hand van praktijksituaties komen de installatie, materiaalkeuzes en verschillende lijmsystemen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de aansprakelijkheid.Deel dit artikel