Transformeert u mee? Installatie know-how

photodune-2043745-college-student-s

10 oktober 2018 - 9:11 

Daken zullen de komende jaren een enorme transformatie ondergaan. Een deel is zichtbaar, zoals groendaken en daken met zonnepanelen. Maar ook onderhuids verandert er veel. De isolatie-eisen worden steeds verder aangescherpt en dikke isolatiepakketten moeten ervoor zorgen dat het warmteverlies van gebouwen tot een minimum beperkt blijft.

Rotterdam en Amsterdam zijn de koplopers als het gaat om groene en blauwe daken. Beide grote steden stimuleren actief het veelzijdig gebruik van het dak. Met name de combinatie van een groen- met een blauwdak juichen de gemeenten toe. Daar hebben zij goede argumenten voor. Door groendaken wordt de natuur weer naar de stad gehaald, gebouwen blijven koeler in de zomer én zonnepanelen die geplaatst zijn op een groendak leveren (daardoor) meer elektriciteit op. Maar er is nog een belangrijke reden: groene en blauwe daken voorkomen wateroverlast. Met name na hevige regenval is wateroverlast steeds vaker een groot probleem in de steden en het is mede de reden dat twee jaar geleden de eis voor het waterbergend vermogen verhoogd is van 15 liter naar 25 liter per vierkante meter. Door water te bufferen wordt overbelasting van het rioleringsstelsel voorkomen.

Een van de oplossingen voor de verhoogde eis voor het waterbergend vermogen is het aanleggen van een groendak. Een groendak absorbeert veel water en heeft een vertragende werking ten aanzien van de benodigde hemelwaterafvoer bij kortstondige heftige regenbuien. Ander voordeel van een groendak is dat over het geheel genomen de helft van al het regenwater verdampt, en hoeft dus niet in het (hemelwater)riool afgevoerd te worden. Een andere oplossing is een blauw dak waarbij middels een speciaal krattensysteem onder de vegetatielaag het regenwater wordt gebufferd. Bij een blauwdak is de opvangcapaciteit in de regel zo groot dat regenwater niet (of alleen op een gecontroleerde manier) wordt afgevoerd.

Zowel door het aanleggen van groene en blauwe daken, alsook het gebruik van steeds dikkere isolatie bij reguliere daken als gevolg van strengere energie-eisen, wordt een dakconstructie veel dikker. Daarop anticiperend zijn de Geberit Pluvia afvoertrechters aangepast en voorzien van een extra lang Geberit PE aansluitstuk, wat de aansluiting vergemakkelijkt. Voor begaanbare groendaken, beloopbare daken en parkeerdaken heeft Geberit Pluvia een in hoogte aan te passen uitbreidingsset waarmee Geberit Pluvia moeiteloos in een groen- of blauwdak is toe te passen. Kortom: ook op het dak kunt u gebruikmaken van slimme oplossingen die u werk besparen én bijdragen aan een duurzamer omgeving.Deel dit artikel