Certificering cv-monteur komt niets te laat Branchenieuws

photodune-2043745-college-student-s

22 november 2018 - 12:48 

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de aangekondigde invoering van een wettelijke certificering voor de installatie van een cv-installatie. Deze komt waarschijnlijk volgend jaar en is niets te vroeg. De afgelopen periode zijn namelijk volgens RTL4 Nieuws veertig mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging.

Meestal zijn slecht werkende geisers, cv-installaties of kachels, verstopte rookkanalen of onvoldoende ventilatie de oorzaak van zulke ongelukken.
Drie jaar geleden constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar' dat de bestaande kwaliteitslabels, zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen, te weinig garantie boden voor professionele aanleg en veilig onderhoud. De Onderzoeksraad adviseerde daarom een wettelijk verplichte erkenning voor cv-installateurs in te stellen.

Brancheorganisatie UNETO-VNI en de overheid werken sindsdien samen aan een wettelijke certificeringsregeling voor verwarmingsinstallateurs. Alleen installateurs die voldoen aan de eisen mogen nog cv-installaties aanleggen.
De Tweede Kamer bespreekt binnenkort het wetsvoorstel voor de wettelijke certificering. Als de volksvertegenwoordiging akkoord gaat, kan de nieuwe regeling al in 2019 in werking treden.Deel dit artikel